Valamerre

Valamerre

Velencei karnevál (2013)

2016. december 18. - HN Ildikó

A velencei karnevált mindig is szerettem volna látni, ezért 2013-ban mi is befizettünk egy non-stop útra. A busz pénteken 22:00-kor indult Budapestről és egy-két pihenőt tartva a reggeli órákban már meg is érkeztünk Punta Sabbioni-ba. A parkolótól a kikötőig sétáltunk egy kicsit, majd behajóztunk a városba. 

m1_3.jpg

A kikötés után az idegenvezető elmondta a legfontosabb információkat, az esti gyülekezés időpontját és helyszínét, utána pedig mindenki elindult felfedezni a várost. Pár métert sem kellett megtenni és máris lehetett maszkokat vásárolni, amit persze mindenhol máshol is árultak. Nekem legjobban az tetszett bennük, hogy nagyon igényesek voltak és természetesen bőséges volt a választék. A turisták többsége az egész napot ebben töltötte.

m2_2.jpg

A leghíresebb látnivalók a Szent Márk téren találhatók, amely pár perc sétára volt. Amit már a hajóról is lehetett látni, az a 98,6 m magas Campanile harangtorony volt, ahová pár euróért fel is lehet menni. A tér további látnivalói közé tartozik a bizánci stílusú Szent Márk-székesegyház és a gyönyörű Dózse-palota, ahol korábban törvényhozás zajlott, ma azonban múzeumként funkcionál. A palotát és a régi börtönt köti össze a Sóhajok hídja, amin keresztül az elítéltek még egy utolsó pillantást vethettek a városra, mielőtt börtönbe zárták őket. Egy legenda szerint, ha egy szerelmes pár a híd alatt gondolázva megcsókolja egymást, akkor szerelmük örökké fog tartani.

mm1.jpg

mm2.jpg

A kötelező látnivalókat megnézve tovább sétáltunk a város belsejébe. Útközben már a délelőtti órákban nagyon sok beöltözött embert lehetett látni. A jelmezekre szintén az a jellemző, mint a maszkokra, nagyon szépek, igényesek és különbözőek. A karnevált farsang idején rendezik, maga a szó a "carne levare" kifejezésből ered, ami a hús elhagyását jelenti. Régen, a farsang idején a mulatságot az utcákon tartották és egy hatalmas színi előadásra hasonlított, ahol a színészek az emberek voltak. Az első jelmezek fekete és szürke selyem köpenyekből és csipke álarcokból álltak. A maszkok között van teljes arcot elfedő is, de a leggyakoribbak csak a szem környékét takarják. A legkülönlegesebb mindenképp a pestisdoktor maszk, amely egy hatalmas csőrből áll és a járvány idején a gyógyítók védekezésként használtak a betegség ellen.

m5_2.jpg

m6_2.jpg

A cölöpökre épített városnak minden apró része nagyon hangulatos, érdemes céltalanul is sétálgatni mindenfelé. Néha azért jó térképet is nézni, mivel sok utca végén nincs egy másik út, csak a víz. Egyébként az épületek homlokzatai a sós tengernek és levegőnek köszönhetően nincsenek túl jó állapotban, de ez is egyedivé teszi a város hangulatát.

m7_2.jpg

m8_1.jpg

Velencében nagyon sok apró híd található, de a leghíresebb természetesen a Sóhajok hídja után a Rialtó-híd, amely a Canal Grande-n, a város fő vízi útján ível át. A hídról nagyon szép kilátás nyílik, csak sajnos a karnevál idején itt is nagy a tömeg. A hídon átkelve egyébként mi azt tapasztaltuk, hogy egy picivel olcsóbban lehet ebédelni, vásárolni és ott található a halpiac is, ahol nagyon különleges halak vannak.

m9.jpg

m10.jpg

m12.jpg

Ha a sok sétában az ember elfárad, akkor vízi taxival és gondolával is felfedezheti a várost, arra azonban fel kell készülni, hogy a gondolázás nem épp olcsó mulatság. Egyes leírások szerint azonban a Canal Grande-n található épületek így tekinthetőek meg legjobban.

m11.jpg

m13.jpg

A fő látnivalóktól néha érdemes egy kicsit eltávolodni, mert apró eldugott terek vannak mindenfelé, ahol alig mászkál pár ember. Ezek egyikén egy szárnyas oroszlán szoborba botlottunk, ami Szent Márkot, Velence védőszentjét jelképezi. Az oroszlán az erős akaratot és a bátorságot szimbolizálja, a szárnyak pedig egy angyalt, aki Szent Márknak egy viharos tengeri út során jelent meg. A városban egyébként több helyen is megtalálható a szárnyas oroszlán, főként homlokzatok díszeként.

m14.jpg

A nap vége felé már mi is a Szent Márk tér környékén sétálgattunk. Amire mindenképp fel kell készülni, hogy a karnevál idején a szokásosnál több ember található az utcákon, a főbb helyeken sokszor szinte megmozdulni sem lehetett. m15.jpg

Aki szeretne, az délután fakultatív kirándulásra mehet Murano és Burano szigetére. Murano az üvegkészítésről, Burano pedig a csipkekészítésről és a színes házairól híres.

Este a megbeszélt időpontban találkozott a csoport és visszahajóztunk a buszhoz, a reggeli órákban pedig már Budapesten voltunk. A non-stop út igaz fárasztó, de a buszon lehet aludni és napközben ott lehet hagyni a takarót, párnát.

Nekem a karnevál és Velence is azt nyújtotta, amire számítottam, minden nagyon hangulatos volt. Természetesen aki Olaszországban jár, az mindenképp egyen egy pizzát, mert nagyon finom és jó is napközben leülni egy kicsit pihenni és melegedni. Nekünk szerencsénk volt, mert  nem esett az eső, a Szent Márk tér sem volt víz alatt, de ezt nem lehet előre kiszámítani. Ami viszont biztos, hogy hideg van ilyenkor, így érdemes melegen felöltözni, hisz a nap nagy részét a szabadban tölti az ember.

A bejegyzés trackback címe:

https://valamerre.blog.hu/api/trackback/id/tr9112055733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása