Valamerre

Valamerre

Advent Bécsben (2014)

2016. november 06. - HN Ildikó

A bécsi adventi vásár nem hiába híres és felkapott, az ízek, az illatok és a látvány mindenkit elvarázsol. Évente több millió ember éli át a hangulatát, Magyarországról is sok utazási iroda és tömegközlekedési vállalat kínál egy- és többnapos utazásokat. A választék között szerepel szabadprogramos kirándulás, de akár csokigyár látogatásra vagy schönbrunni nézelődésre is be lehet fizetni. Mi voltunk már busszal és autóval is, a nap folyamán mindkét esetben a kiváló tömegközlekedést használtuk.

Az első adventi vásárt Bécsben rendezték, története 1296 decemberére nyúlik vissza, amikor I. Albert osztrák herceg engedélyezte a kereskedőknek a vásár megtartását. Az évek során átalakultak a helyszínek és a termékek is, azonban az érdeklődés iránta mit sem változott.

Mi a városnézést a délelőtti órákban a schönbrunni kastélynál kezdtük, a vásárban és a hatalmas kertben órákat el lehet tölteni, de lehetőség van az épületet belülről is megtekinteni. Nemcsak azért jó ide ellátogatni, mert gyönyörű helyszín, hanem azért is, mert elég nagy a terület, így nem érezhető annyira a tumultus.

b1_1.jpg

b2_1.jpg

Schönbrunn után a belvárosba mentünk, az Operáig metróztunk, onnan pedig sétáltunk. Ami nekem nagyon tetszett, hogy rengeteg fényfüzért helyeztek ki, bár napközben még nem nagyon világítottak, de az esti órákban nagyon hangulatossá tették a környéket. A belvárosban nagyon sok hely van, ahol érdemes enni, kávézni, pihenni és nem utolsó sorban melegedni egy kicsit.

b3_1.jpg

b4_1.jpg

b6_1.jpg

b12_1.jpg

Az utcákban hömpölyög a tömeg, néha mozdulni sem lehet, de egy kis türelemmel mindenki meg tudja nézni vagy vásárolni azt, amit szeretne. A vásárok környékén a finomabbnál finomabb illatok csapják meg az ember orrát. Az ételek között megtalálható többek között a sült kolbász, a perec, a csokoládéba mártott gyümölcs és egyéb ínycsiklandó finomság. Az italokra természetesen a forralt bor, a puncs, a forrócsoki és a tea jellemző, ezeknek az egyszerű és a különleges változata is kapható, az én kedvencem a tojáslikőrös puncs volt. Az italokat bögrében adják, amit ki kell egyszer fizetni, de az utánpótlást ebbe lehet kérni. Aki nem szeretné megtartani, az visszavételt kérhet, de szerintem szuvenírnek is tökéletes. Egyébként különbözőeket lehet kapni attól függően, hogy melyik vásárban választottuk őket.

b9_1.jpg

A városban érdemes megnézni a görög stílusban épült, oszlopos parlamentet is, de a közelében található városháza (Rathaus) előtti vásár (Christkindlmarkt) az, ami a legtöbb látogatót vonzza. A világító díszekkel feldíszített épület és környék nagyon csodálatos, a hangulat és a látvány mindenkit elkápráztat. Arra viszont fel kell készülni, hogy ez nemcsak a leglátványosabb, de a legdrágább vásár is. 

b7_1.jpg

b8_1.jpgb10_1.jpg

b11_1.jpg

Az árakat tekintve a buszos utazásokat már pár ezer forinttól kínálják időponttól függően. A vásár november közepétől karácsonyig tart (utána már inkább a szilveszteri kellékeket árulják), így a turnusokat is ennek megfelelően szervezik. Aki nem szeretne a legnagyobb tömegben menni, annak érdemes inkább novemberi időpontot választani, ilyenkor a szervezett utak egy kicsivel olcsóbbak is. Bárhogyan is utazunk, arra fel kell készülni, hogy az autópályán és a városban is nagy a forgalom, türelmesnek kell lenni. Aki autóval megy, annak szerintem érdemes egy külvárosi parkolóházban otthagyni a járművet, utána pedig a városban egyszerűbb és gyorsabb is a tömegközlekedést használni.

Tavaszi bécsi városnézésünkről itt írtam, ebben a látnivalókról részletesebb leírás található:

 http://valamerre.blog.hu/2016/09/10/becs_745

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valamerre.blog.hu/api/trackback/id/tr511922571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása