Valamerre

Valamerre

Carlisle (2011, 2012, 2014)

2016. október 22. - HN Ildikó

Az Észak-Angliában található Carlisle-ba több alkalommal volt szerencsénk eljutni családlátogatás miatt. A város ma Cumbria megye közigazgatási székhelye, azonban a történelem során hol Skóciához, hol Angliához tartozott. A határtól 13 km-re délre található város mindig is fontos szerepet játszott a határvédelmében, a Hadrianus fal előretolt erődje volt. A világörökség részét képező 120 km hosszú fal az Ír-tenger partjától az Északi-tenger partjáig tart és az egyik legszebb túraútvonalként tartják számon Angliában. Sajnos a falnak ma már csak maradványai láthatóak, nagy részét elhordták és építkezéseknél használták fel. (Az alábbi képek forrása: www.wikipedia.org/wiki/Hadrianus_fala)

hadrianus_fal.jpg

A történelem során többször kifosztott és megtépázott városból nem sok emlék maradt fenn. A jelenlegi házak többsége téglából épült és főként a sorházak a jellemzőek. Ami számunkra meglepő volt, hogy az angolok nem nagyon használnak függönyt, így szinte minden lakásba be lehet látni, ezért is fektetnek nagy hangsúlyt arra, hogy mindenféle giccses tárggyal pakolják tele a párkányokat és a szobákat.

5_10.jpg

4_10.jpg

3_10.jpg

A város egyik nevezetessége a normann vár, melyet 1092-ben II. Vilmos angol király építtetett. A várban tartotta fogva 1568-ban két hónapig I. Erzsébet angol királynő Stuart Mária skót királynőt, majd 19 éven keresztül máshol is, végül pedig lefejeztette. Egy legenda is köthető a kastélyhoz, amely szerint egy szellemnő kísért benne, akit 1823-ban az épület mellett egy katona megtámadott és megölt. Később a női csontvázat egy 3 évvel azelőtt eltűnt gyermek csontvázával a karjaiban találták meg. Azóta a várban a mozgásérzékelők gyakran jeleznek annak ellenére, hogy a biztonsági kamerákon semmi sem látható. A várban egyébként jelenleg régészeti és katonai múzeum működik. (A jobb oldali kép forrása: http://www.reivershistory.co.uk)

6_12.jpg

A legszebb látnivaló véleményem szerint a katedrális, amelyet 1122-ben I. Henrik építtetett. A történelem ezt sem kímélte, 1292-ben tűzvész pusztította, 1380-ban pedig tornya ledőlt, melyet újjáépítettek. Az angol polgárháború ideje alatt a székesegyház egy részét elbontották és ebből az építőanyagból erősítették meg a várat. 1853-1870 között az elbontott rész visszaállításra került. A katedrális nemcsak kívülről, de belülről és lenyűgöző, ezért szerintem érdemes egy sétát tenni benne és körülötte is.

10_6.jpg

11.jpg

12.jpg

A katedrálistól nem messze található a város déli kapuja a két bástyával, melyet együttesen fellegvárnak neveznek (Carlisle Citadel). A 16. században épült tornyok védelmi célt szolgáltak a tüzérség számára, a falak kb. 3 méter vastagságúak. Az egyik torony ma a cumbriai Tanácsnak ad helyet. Kb. 2 perc sétára található innen az 1847-ben épült vasútállomás, mely kiváló összeköttetést biztosít minden irányba. Mi innen mentünk egynapos kirándulásra Newcastle-be és Glasgow-ba is, melyek kb. 1-1 órás vonatútra találhatóak, de a manchesteri repülőtér is csak 2 órára van.

7_10.jpg

2_10.jpg

A belvárosban mindig nagy az élet, tele van üzletekkel, boltokkal, kávézókkal, éttermekkel és szórakozóhelyekkel, így mindenképp érdemes ott sétálni és nézelődni. Az angolokra egyébként jellemző, hogy nagyon jól bírják a hideget, amikor mi októberben kabátban dideregtünk, akkor ők még szimplán szoknyában sétálgattak harisnya nélkül.

8_10.jpg

9_9.jpg

Végül egy pár szó a természetről. A városon az Eden és annak egy mellékága a Caldew folyó halad keresztül. Az Eden közúti hídja mellett, a vár mögött található a Bitts park, ahol csodálatos virágok, növények, játszóterek, teniszpálya és focipálya is található, nagyon sokan kapcsolódnak ki itt (Az utolsó kép forrása: www.geograph.org.uk). További nagyobb kiterjedésű park a Morton és a Melbourne park, melyeket szintén érdemes megtekinteni.

1_10.jpgpage_3.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valamerre.blog.hu/api/trackback/id/tr7511694425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsuzsanna Kollár 2018.09.13. 21:46:37

Tisztelt Cím! Először indulnánk neki ennek a hosszú útnak és érdeklődnénk, hogy Önök, milyen módon, és hogyan tették meg ezt az utat. Előre is köszönöm a választ. Teljesen belegabalyodtam a vonat-repülő stb. járatok díjait illetően.
N Mészáros Zsuzsanna

Zsuzsanna Kollár 2018.09.13. 21:48:03

Elnézést, az imént elfelejtettem meg kérdezni az útiköltséget, oda-vissza. Még egyszer köszönöm.
süti beállítások módosítása