Valamerre

Valamerre

Newcastle és Sunderland (2012)

2016. október 23. - HN Ildikó

Egyik angliai utazásunk során Carlisle-ból egynapos kirándulásra mentünk Sunderland-be és Newcastle-be.

Először Sunderland-ig vonatoztunk, mivel délelőtt inkább a tengerpartot szerettük volna megnézni. A város Észak-Angliában található az Északi-tenger partján, a Wear folyó torkolatánál. Sokat nem tudtunk róla, csak azt, hogy híres focicsapattal rendelkezik. Sajnos az októberi időjárás elég zord errefelé, hideg volt és egész délelőtt köd borította be a várost.

Először a folyó mentén haladtunk, ahol kisebb csónakok és hatalmas teherszállító hajók is voltak. Sunderland a 19. században többek között a hajóépítésről lett híres, de ma már ezt az ipart nem űzik, azonban a kikötőben jelentős a konténerszállítás.m3.jpg

m4.jpg

A homokos-kavicsos tengerparton rajtunk kívül csak pár kutyát sétáltató ember volt. Biztos, hogy nyáron többen járkálnak ott, amikor kicsivel jobb az idő, de akkor sem lehet strandolni, hiszen 20-25 foknál nincs melegebb. 

m5.jpg

A város hatalmas kikötőjét 2 db egyenként 800 méter hosszú mólóval védik, melyek ívesen helyezkednek el. Az egyik végén egy hatalmas világítótorony van, ahová elsétáltunk, de megállapítottuk, hogy az nem világít, ellenben nagyon hangosan dudál. A végénél visszanéztünk a part felé, azonban azt alig lehetett látni a ködtől. m6.jpg

m7.jpg

m8.jpg

A partot elhagyva visszamentünk a városba kicsit körülnézni és ebédelni. A település nem kimondottan a turistáknak épült, ezért is volt jó az angolok mindennapjaiba bepillantani egy kicsit. Megállapítottuk, hogy nagyon szép épületek vannak és a látnivalók között templomok, múzeum, színház, egyetem és focistadion (Stadium of Light) is található. Az egyetemet egyébként 1901-ben főiskolaként alapították, 1922-ben kapta meg az egyetemi státuszt. Az iskola arról híres, hogy ez volt az első intézmény Nagy-Britanniában, ahol bevezették a sandwich studies rendszert, azaz a gyakorlatorientált képzést.m1.jpg

m2.jpg

Sunderland után a tőle 25 kilométerre található Newcastle-be vonatoztunk, ami szerintem a hidak városa. A települést a Tyne folyó szeli ketté, melyen 6 db különleges híd ível át. A legrégebbi a 60 méter magas, kétszintes High Level Bridge (1. kép közepén), melyet 1849-ben Viktória királynő adott át.  Az 1906-ban átadott King Edward VII Bridge a vasúti közlekedést biztosítja. Az 1876-ban átadott Swing híd ennél alacsonyabb, azonban 90 fokban el tud fordulni, így lehetővé teszi a hajóközlekedést (2. kép). A Tyne Bridge 1925-1928 között épült, akkor a világ legnagyobb boltívével rendelkező hídja volt (3. és 4. kép). A Queen Elizabeth II Metro Bridge 1976-1981 között épült és a nevéből is adódik, hogy metró közlekedik rajta (5. kép). És végül a 2002-ben átadott Gateshead Millenium Bridge (6. kép), amely Anglia egyik legkülönlegesebb hídja. Az íves szerkezet jellemzője, hogy gyalogos és kerékpáros közlekedésre van lehetőség rajta, azonban a hajóközlekedés miatt 5 perc alatt 40 fokkal elforgatható, a magasból ilyenkor olyan látványt nyújt, mintha kacsintana, ezért is kapta a "kacsintó szem" becenevet.

h1_1.jpg

m1_2.jpg

h2_1.jpg

A városban sétálgatva megállapítottuk, hogy itt is lenyűgöző épületek vannak. Ezek közé tartozik a Centre for Life, amely egy tudományos központ (1. és 2. kép). A város központjában található a Grey's Monument (6. kép), mely Charles Greyt (2. Earl Greyt) ábrázolja, aki 1830-1834 között miniszterelnök volt és róla nevezték el az Earl Grey teakeveréket. Egyébként itt ittam először (és eddig utoljára) teát tejjel, ami nem volt rossz, de mégsem az igazi számomra. 

m4_1.jpg

m5_1.jpg

m6_1.jpg

A nap végén elsétáltunk a híres St James’ Parkhoz is, ami a város focicsapatának stadionja. Az épület hatalmas, 52 ezer ember befogadására alkalmas. A főbejárat előtt Bobby Robson (Sir Robert William Robson) szobra áll, aki 1999-2004 között volt a csapat edzője.

m7_1.jpg

Összefoglalva, számomra mindkét város nagyon különleges volt. Sunderland-nek csodálatos a tengerpartja, órákat el lehetne ott sétálgatni, de a belváros is nagyon hangulatos. Newcastle már nyüzsgősebb, igazi nagyváros, nagyon híres az éjszakai életéről is, és arról is, hogy itt született Rowan Atkinson (Mr. Bean), aki a városi egyetemen is tanult, azonban végül az oxfordi egyetemen szerezte meg villamosmérnöki diplomáját.

A bejegyzés trackback címe:

https://valamerre.blog.hu/api/trackback/id/tr3911832129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása